online börse Handelsmakler Online-Handelssystem beste Aktienhandels-Website Günstigster Online-Handel

ZOO PRAHA CHOVÁ 686 DRUHŮ ZVÍŘAT
Letos vstoupila Zoo Praha do již 87. sezony. Na co všechno se mohou její návštěvníci těšit, jak pomáhá zachraňovat ohrožené druhy zvířat, či které zvíře je v zoo nejstarší odpovídá ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Jak obvykle začínáte svůj pracovní den? Máte třeba oblíbené nějaké konkrétní zvíře, které chodíte pozdravit, podrbat, nebo mu dát pamlsek?
Zpravidla jako první věc projdu e-maily, na některé z nich hned odpovídám. Upřesním si denní rozvrh a činnosti. Představa ředitele zoo, který si chodí podrbat zvířátka, se v tuto chvíli míjí již o pár desítek let. Mám oblíbená zvířata, třeba hrabáčici Kvídu nebo slonici Gulab. Teď také často chodím k voliéře páru orlosupů bradatých, mám to k ní ostatně z kanceláře blízko. Náš samec je v tuto chvíli vůbec nejstarším
známým orlosupem. K nám přišel jako dvouletý a v zoo je už čtyřicet sedm let, takže brzy to bude padesátník. Přitom se pár snaží o hnízdění. Ale není to tak, že když ráno přijedu do práce, seberu se a běžím je pozdravit. Když se jdu podívat po zoo, zastavuji se u různých zvířat, u nichž je to aktuálně důležité. Chodím tam, kde se něco děje, ať už v daném okamžiku, nebo v nějakém delším období. Například včera jsem byl u gaviálů, mezi něž vstoupil náš chovatel v neoprenu, aby vylovil vodní želvy,
které musely absolvovat pravidelné kontrolní vyšetření, a já to fotil. Za jediným oblíbeným zvířátkem tedy nechodím.
Kolikátá že jste nejlepší zoologická zahrada na světě?
Zoo Praha dlouhodobě fi guruje v první desítce na světě. Naposledy jsme byli pátí z opravdu velkého množství hodnocených zoo. To je skvělé. Těší mne zejména, že jsme v těsné blízkosti vskutku špičkových zoologických zahrad, které jsou na území velmi bohatých států. Například zoo v San Diegu, která je dlouhodobě první. 
Kdo a jak určuje pořadí?
Jedná se o žebříček renomovaného serveru TripAdvisor, což je americká internetová stránka věnovaná cestování a turismu, jejíž obsah vytvářejí sami uživatelé z celého světa. Jejich názory a hlasy se přepočítávají určitým algoritmem, který pak vytváří celkové pořadí. Server vypracovává žebříček i jiných turistických cílů, nejen zoologických zahrad.
Čím si podle Vás Zoo Praha své postavení zasloužila?
Začíná to tím, že leží v krásném prostředí Trojské kotliny,  částečně u Vltavy, cástecne na skalním masivu a v polohách nad ním. Dále je to dané odchovy zvířat, tím, jakým způsobem jsou prezentována a urcite i službami. Myslím, že je to součet toho všeho a výsledek celého sedmaosmdesátiletého vývoje pražské zoo.
Co nesmí kvalitní zoologické zahradě chybět?
V dobré zoologické zahradě je nejdůležitější welfare zvířat, což by se dalo popsat jako jejich životní pohoda a stav fyzické a psychické harmonie s prostředím. Musí se dbát na to, aby všechna zvířata byla v co nejlepších podmínkách a aby se cítila skutečně dobře. To je podle mne základním parametrem dobré zoologické zahrady. Z hlediska návštěvníka je samozřejmě nejdůležitější to, jak daná zoo zvířata prezentuje a zda mu nabízí i další služby, aby do ní rád chodil. Zoo Praha je známá i svými záchrannými projekty. Které to aktuálně jsou? Chováme u nás řadu výjimečných druhů, a to se zřetelem na jejich stupeň ohrožení v Červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody, na zapojení do záchovných programů Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, ci z hlediska vedení jejich evropských či světových plemenných knih. Na to je navázána celá řada záchranných projektů….
…celý rozhovor na str. 6

Květen 2018




•   Čím žije Praha 6

•   ZOO Praha chová 686 druhů zvířat – 

    rozhovor s Miroslavem Bobkem

•   Výstavní projekt NAŠE FRANCIE 

    umožňuje pokračovat v dialogu

    našich kultur

•   Program divadel Semafor a S+H

•   Historické osobnosti v názvech ulic

    Prahy 6 – Laglerové

•   Železní páni navštíví 5. Středověké slavnosti

    v Břevnově

•   Malý Louvre – Galerie Kuzebach vystavuje
    díla Martina Janeckého
•   Moje vzpomínky na Vokovice a 
    Veleslavín (II. část)