Aktienhandel Aktienhandelskonto Online-Handelsplattform online investieren für Dummies Online-Aktienhandel Websites

SHAKESPEARE NA PRAŽSKÉM HRADĚ
Rozhovor s Veronikou Mackovou a Hynkem Čermákem nejen o Hamletovi

Letní shakespearovské slavnosti už neodmyslitelně patří ke kulturní nabídce prázdninových měsíců (s malým přesahem) nejen v hlavním městě. Festival trvá od konce června do začátku září a odehrává se na dvou otevřených scénách v Praze, ale i v Brně, v Ostravě a v Bratislavě, konkrétně na hradě Špilberk, na Slezskoostravském a Bratislavském hradě.

Vznik festivalu inicioval prezident Václav Havel, když začátkem devadesátých let otevřel Pražský hrad umělcům, aby na Hrad přilákali veřejnost. První shakespearovské představení tu proběhlo už v roce 1990 a od roku 1998 se tu slavnosti pořádají pravidelně. Festival se nebývalé rozrostl co do obsahu i kvality uváděných inscenací.
O popularitě Slavností svědčí živý zájem o vstupenky, rekordní počty návštěvníků i celková úroveň akce, promítající se v nebývalém mediálním ohlasu a příznivých kritikách. Akce s každoročními premiérami nově nastudovaných Shakespearových her se za dobu své existence etablovala na událost, kterou si kulturní veřejnost nenechává ujít.
Letošní premiérou je nová inscenace Hamleta. V úpravě a režii Michala Vajdič-ky, jenž pro bratislavské Letní shakespearovské slavnosti v minulosti připravil inscenace Antonius a Kleopatra, Oko za oko či Othello (ten do Prahy zavítá na konci srpna), se Hamlet bude hrát v překladu Martina Hilského, kostýmy navrhla výtvarnice Katarína Hollá, scénu Pavol Andraškoa hudbu složil Michal Novinski.
Jedna z nejtíživějších Shakespearových tragédií propojuje rodinná i politická dramata. Králův syn se nedokáže smířit s úmrtím svého otce. Nedokáže se smířit ani se svým strýcem Claudiem, jenž si vezme za ženu jeho matku. Hamlet je přesvědčen, že otcova smrt a strýcova svatba spolu úzce souvisejí. A proto se rozhodne pravý důvod otcovy smrti odhalit. Aby nebyl pokládán pouze za syna trpícího oidipovským komplexem, uspořádá před strýcem divadelní představení rekonstruující onu tragickou událost. Ukazuje se však, že odhalení křivdy není to nejtěžší. Mnohem obtížnější je vyrovnat se s ní a otce pomstít. Hamlet – drama, v němž dánský korunní princ mstí zákeřnou smrt svého otce, zahájil na Pražském hradě program Letních shakespearovských slavností 2017. Hlavní roli ztvárňuje Jaroslav Pleši, dále hrají Hynek Čermák, Lenka Vlasáková, Ladislav Hampl, Veronika Khek Kubařová v alternaci s Veronikou Mackovou, Pavel Šimčík, Petr Vršek či Vladimír Polívka.
Časopis Veleslavín připravil otázky pro dva herce, účinkující v novém představení – Veroniku Mackovou (alternuje Ofélii) a Hynka Čermáka (Claudius). Většina otázek je společná, dotazy určeny pouze jednomu z nich jsou označeny.
…celý rozhovor na str. 6

Červenec 2017

•   Čím žije Praha 6

•   Shakespeare na Pražském hradě

•   Od nemoci ke zdraví – Ccentrum dárců

    kostní dřeně

•   Program divadel Semafor a S+H

•   Historické osobnosti v názvech ulic

    Prahy 6 – Coriových

•   Výstava Zkušenost exilu

•   Malá bitva ve velké válce