börse websites Aktienmarkt-Konto beste handels app Investment-Websites Aktien kaufen

Rozhovor s generálním sekretářem Českého olympijského výboru Petrem Graclíkem o českém  olympijském hnutí a jeho projektech.

Petr Graclík je absolventem Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Reprezentoval Českou republiku v biatlonu a byl trenérem biatlonového reprezentačního družstva B. Před svým působením v ČOV rovněž vykonával funkci generálního sekretáře Svazu lyžařů ČR.
Můžete stručně představit historii a současnost Českého olympijského výboru?
Historie Českého olympijského výboru sahá až do 19. století, založen byl 18. května 1899, jeho prvním předsedou byl Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, který byl velmi činný i v mezinárodním dění. Češi se od samého počátku novodobé olympijské historie podíleli na utváření olympismu. Stejně jako tehdy i dnes se snažíme hlavně rozvíjet a šířit olympijské ideály a zabezpečovat účast České republiky na olympijských hrách. Vedle toho však pracujeme na řadě projektů, jejichž cílem je zlepšit postavení sportu ve společnosti a přístupu lidí k němu. V rámci našich aktivit se snažíme lidem ukázat, že
sport by měl být součástí jejich zdravého životního stylu, protože se díky němu budou cítit lépe, proaktivně zapracují na prevenci civilizačních chorob a protože jim pomůže i v dalších oblastech života. Nejde o to, že ze všech dětí by měli vyrůst vrcholoví sportovci. Vždyť třeba i pro špičkové lékaře je fyzická kondice základem k tomu, aby mohli vykonávat své povolání.
Jak je ČOV financován?
Vedle financování ze státních dotačních programů prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy využívá ČOV příjmy také ze svých marketingových aktivit prostřednictvím České olympijské, a.s., kterou ze 100 % vlastní. Další příjmy jsou alokovány ze strany Mezinárodního olympijského výboru nebo konkrétní granty z Olympijské Solidarity pro sportovní svazy na přípravu, vzdělávání trenérů, zahraniční stáže a kempy atd. V letech 2013 – 2016 byl ČOV rovněž příjemcem darů z loterijních společností zabývajícími se kurzovními sázkami, stíracími losy a číselnými loteriemi dle novely loterijního zákona. Všechny tyto prostředky směřují do sportovního prostředí na projekty a podporu svazů a střešních organizací pro práci s mládeží do juniorského věku.
Nedávno skončily letní olympijské hry v Rio de Janeiru. Jak hodnotíte výkony českých sportovců?
Velmi dobře. Jsem přesvědčený o tom, že úplně každý člen týmu podal maximální výkon, který v daný okamžik podat mohl. Ne každý může získat medaili, vždy je třeba se na výkony podívat v souvislostech.
Velmi si vážím toho, jaká v Riu vznikla mezi českými sportovci parta, jak se navzájem podporovali a fandili si. Přenesli si to mimochodem i na nedávné přijetí prezidentem republiky na Pražském hradě,
kde se opět celá výprava z Ria mohla setkat a zavzpomínat.
…celý rozhovor na str. 6.

Říjen 2016

•   Čím žije Praha 6

•   Rozhovor s Petrem Gracílkem

•   Zastávka volný čas / Vypich 2016

•   Od nemoci ke zdraví – Mimořádné

    události v nemocničním prostředí (2. část)

•   Program divadel Semafor a S+H

•   Historické osobnosti v názvech ulic

    Prahy 6 – Šolínova

•   Hudba přichází za nimi – začal 2. ročník

    koncertního cyklu Břevnovská 

    hudební setkání

•   Poslední z romantiků – bludičky jako malá
    slunce ve skle Pavla Trnky (1. část)
•   Jak su budu hrát – Morální kocovina, 
    Bublifuk a jiné songy Dana Vertíga 
    zazní na Šesťáku