bester Aktienhandel Günstigster Online-Handel Online-Handelsunternehmen Online-Aktienmakler Online-Aktienhandel Websites edf8329we

nikdy jsem neviděl žádný rok, který by se sešel s jiným rokem, dokonce ani takový, který by se sešel s čímkoliv nebo kýmkoliv jiným. Ale říká se to tak: rok se s rokem sešel – tedy starý rok, jenž před rokem byl zván novým, s novým rokem, který za rok bude starým. Už zase se tak stalo.
Ačkoliv začátek nového roku donedávna bývával důvodem k jásavým ódám a krokem k očekávaným zářným zítřkům, letos je tomu poněkud jinak. V odpovědích na anketní otázky médií naznačují ekonomičtí experti, že výkonnost světového hospodářství sice půjde vlažně nahoru, ale pro řešení finanční krize to stejně bude houby platné. Průmysl jako takový příliš neposílí, ale dusit se smogem budou lidé v sousedství velkých továren čím dál častěji. Budou vytištěny hory bankovek v eurech i v dolarech, ale všichni naopak zchudnou. Euro to dost možná ani nepřežije, alespoň ne v dnešní podobě. Optimistické vize se v oboru ekonomiky staly nedostatkovým zbožím. Mnohdy však stejní experti, kteří se dnes na prahu nového roku tváří moudře a zasmušile, nedokázali odhadnout na prahu předchozích nových roků, že nějaké potíže přijdou. O spolehlivosti jejich úsudků tak lze obecně poněkud zapochybovat…
Snad o něco spolehlivější než odhady směru vývoje světové ekonomiky může být dlouhodobá předpověď charakteru letošní zimy odvozená z drobných přírodních jevů. I běžný návštěvník Farmářských trhů na Kulaťáku si například mohl povšimnout, že cibule měla silnější slupky, zelí zase listy hodně při sobě a jeho hlávky byly pevné a tvrdé.

To vše jsou známky dlouhých a urputných mrazů. Přírodovědci správně předpověděli bílé Vánoce i Silvestra a na základě svých pozorování tvrdí, že zima bude i nadále tuhá. Prý o tom svědčí větší vrstva podkožního tuku, kterou si oproti minulým rokům vytvořila lesní zvěř. Dalším příznakem je, že jeleni i srnky šetří energií a nevzdalují se příliš daleko od krmelců. Veverky si pak na zimu připravily větší zásobu oříšků a semen, než v předcházejících letech.
K nastolené problematice se na iDnes vyjádřil také mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu, který závěry plynoucí z pozorování přírodovědců nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „My nepředpovídáme podle zvěře, ale podle speciálních výpočtových modelů. Spolehlivě se dá předpověď odhadnout na deset dnů dopředu, dál už je to jenom velmi orientační,“ uvedl. Nedávná historie ukázala, že navlas stejná slova lze docela dobře aplikovat i pro výše zmíněné experty na vývoj ekonomiky.
Nebuďme však jedovatí. Život je krásná cesta, na které se setkáváme s různými lidmi, zkušenostmi a příběhy. V časopise Veleslavín39 bychom vám, vážení a milí čtenáři, chtěli i v nadcházejícím roce některá tato setkání zprostředkovat.


Přeji vám šťastný nový rok 2011.


Jiří Hruška

Leden 2011


  • Čím žije Praha 6

  • Hlásíme se k historické tradici Hradní strážě, říká její velitel STUDENÝ

  • Rozhovor s přednostou neurochirurgiské kliniky UVN Vladimírem Benešem (1.část)

  • Historické osobnosti v názvech ulic (M.J.Lermontova)

  • Zajímavosti ze života živočichů


  • Program divadel Semafor a S+H

  • Linka tísňového volání 156 bilancuje