Online-Aktienmarkt Aktienmarkt Online-Handel Aktienhandel Websites beste Investment-Websites Markthandel online Internet-Broker

Letí ptáci, letí vzduchem… Rozhovor s ornitoložkou Alenou Skálovou

Česká společnost ornitologická usiluje o  svět, kde žijí lidé a  ptáci v  harmonii, kde lidé s  pokorou obdivují přírodu, snaží se jí porozumět a využívají ji udržitelně pro sebe, pro ptáky i  pro ostatní organismy. (www. birdlife.cz)

Co Vás přivedlo k  ornitologii? Proč jste se Vy sama stala členkou a dokonce zaměstnankyní České společnosti ornitologické?

Ptáci mě baví a těší už od dětských let. Jako malá jsem vyrostla na krásné knížce Ondřeje Sekory uprchlík na ptačím stromě. Je to pohádkový příběh pro děti o malém exotickém ptáčkovi Modrouškovi, který ulétl z klece a přiletí na ptačí strom, kde žije řada ptáků, kteří jej zachrání. Zažijí spolu spoustu dobrodružství, staví hnízda, loví housenky a podobně. Jsou to kouzelné příběhy pro děti, ale založené na faktech, popisované chování jednotlivých druhů ptáků odpovídá jejich skutečnému životu v přírodě. Mě ta knížka ovlivnila natolik, že jsem se o ptáky začala zajímat hlouběji. Je to téma, které mě láká a je mi blízké. Aktivity ČSO jsem dlouho sledovala zpovzdálí. usoudila jsem, že natolik věřím v prospěšnost a smysl jejích činností, že se za ně postavím i svým členstvím a chci se na nich aktivně podílet. Nastoupila jsem do ČSO v říjnu 2018 a začala pracovat na akci Ptačí hodinka, která se tenkrát rozjížděla. Stal se z ní „můj projekt“, ale samozřejmě nás na něm dělá více lidí. Pro mě je to ale stále podstatná náplň práce.

Jaké je potřeba mít vzdělání, aby člověk mohl být zaměstnán v České ornitologické společnosti?

Záleží na tom, v jaké pozici tam pracujete. V podstatě každý, kdo u nás dělá, by měl mít kladný vztah k ptákům. Ale není potřeba, aby měl nutně biologické vzdělání. třeba pro toho, kdo se stará o účetnictví, nebo o vedení členské základy a podobně, to není nutné, musí rozumět především té svojí sféře činnosti. Ani já nejsem biolog, mám vystudovanou Matematicko-fyzikální fakultu univerzity Karlovy, obor matematická analýza, což jsou derivace a integrály, mám-li to blíže specifi kovat.