wie man Aktien online handelt online Brokerage-Konto Aktienhandelsseiten beste Aktienhandelsseite Online-Handels-Websites online börse

přicházejí Vánoce a především děti se na ně těší. Dospělí prý tolik ne, protože podle jakési ankety při slově „vánoce“ naskočí většině populace starší dvaceti let pojmy jako obžerství, komerce, nákupy, úklid nebo stres. Místo lásky, radosti, rozjímání, pohody a odpočinku. Člověk by skoro řekl, že je to komické. Jenže není. Mám také pocit, že se všechno zrychluje, že pořád chvátáme a spěcháme, že čas už nejsou ani ty peníze, že prostě čas chybí každému. Nemají ho patrně ani poslanci, když se až na poslední chvíli handrkují, o kolik procent si v naší  prosperující ekonomice nakonec zvýší své platy. Čas nemá ani pan prezident, jinak by jej jistě rád věnoval rozšíření svých obzorů v oblasti zdvořilosti, vstřícnosti, slušného chování a rozšíření spisovné slovní zásoby. 
 
Blíží se také konec roku a sním Silvestr (opět!). Člověku občas chtě nechtě utkví v hlavě nějaké heslo nebo slogan. Při zmínce o posledním dnu roku mi vždycky naskočí název jednoho někdejšího televizního juchání: Silvestr budiž pestr. Vlastně ani pořádné nevíme, co se na silvestra slaví. Konec starého roku, či příchod toho nového? Zase jde o čas a s ním je to tak, jak říkával Jan Werich: „Čas si vymyslel člověk, aby věděl od kdy do kdy a co za to.“ Faktem je, že na zeměkouli lidé slaví Nový rok v různé době. Nemám teď na mysli pomyslnou štafetu půlnočních oslav opožďujících se vždy o hodinu směrem na západ podle časových pásem. Podle nejrozšířenějšího gregoriánského kalendáře, platícího oficiálně i u nás, tomu tak je mezi 31. prosincem a 1. lednem. Ale stamilionům, ba miliardám lidí nový rok začíná úplně jindy.
 
Např. v Rusku, Srbsku či v Gruzii používá pravoslavná církev stále juliánský kalendář, takže její věřící oslavují Nový rok našeho 14. ledna. Oproti tomu pravoslavní v Řecku, Bulharsku či v Polsku slaví Nový rok stejné jako my – 1. ledna. Začátek čínského nového roku připadá vždy na nov prvního lunárního měsíce (proto se mu říká Lunární nový rok), což muže být ve dnech mezi naším 21. lednem a 21. únorem. Stejné tak to mají i Vietnamci. V Tibetu slaví Nový rok v lednu až březnu. Začátek perského roku připadá přesně na den jarní rovnodennosti. V Nepálu, Thajsku, Kambodži či Laosu nový rok přichází v období od 12. do 15. dubna. Židovský Nový rok je rovněž pohyblivý a připadat muže na 5. září až 5. října. Židé věří, že v tento den byl stvořen svět.  Muslimský kalendář má pouze 354 dní, takže datum jeho Nového roku je oproti gregoriánskému kalendáři každoročně posunuto o dalších 11 dní dříve, než tomu bylo minulý rok. Někdy S tak vjednom roce našeho kalendáře mohou sejít i dva muslimské Nové roky (naposledy tomu tak bylo v roce 2008).
 
Jestli i letošní Silvestr bude pestr, záleží na vás. Mne osobně se poslední tři roky podařilo už kolem desáté hodiny večerní jít spát. O půlnoci mé probudila nějaká rachejtle (mám na mysli pyrotechniku), takže jsem se podíval na ohňostroje a zase spokojené usnul. Doporučuji. Slavit Nový rok se dá i jindy, jak jste si mohli přečíst výše.
Jiří Hruška

Prosinec 2014


•   Čím žije Praha 6

•   Starostou Prahy 6 se stal Ondřej Kolář
•   Malé ovocné stromy můžete kácet bez

    povolení

•   Zvíře je každodenním závazkem

•   Advent v Písecké bráně


•   ÚVN – Chceme nadále zůstat na špičce 

    české neurochirurgie


•   Programy divadel Semafor a Divadlo S a H

•   SOUTĚŽ!

•   Krasohled krajnosti Adély Součkové

•   ProART: Tělo jako hlas – slovo jako obraz

•   Papír je srdeční záležitost

•   Umělcova cesta